Nyresten
Nyresten er en forholdsvis almindelig og ret ubehagelig lidelse, som man heldigvis kan gøre meget for at forebygge. Vigtigst af alt er det at få tilstrækkeligt med rent vand. Rent vand vil hjælpe til at opløse de mineraler og salte, der danner stenene. Derudover kan det hjælpe at undgå eller begrænse de fødevarer, der bidrager til sten-dannelse. Især soja-produkter, svinekød og øl bør begrænses. Andre problematiske fødevarer er raffineret sukker og salt, hvidt mel, peber, pasteuriserede mælkeprodukter og fødevarer med et højt indhold af oxalsyre (især rabarber, asparges, rosenkål og spinat), så indtagelse af disse bør begrænses. Kalk i form af calciumcarbonat, som findes i hårdt drikkevand, kan også medvirke til nyresten. Hvis man bor i et område med hårdt drikkevand, kan man rense vandet for kalk inden man drikker det med f.eks. en filterkande. Discount kalk-tilskud er som regel baseret på calciumcarbonat og bør ligeledes undgås. Syreneutral C-vitamin i form af calciumascorbat har også tendens til at forårsage nyresten og bør undgås.
Hvis man lider af nyresten, så sørg for at lade vandet, når du trænger. Lad være med at “holde dig” i længere tid. Kulde får urinleder og blære til at trække sig sammen, så sten får sværere ved at passere og kan sætte sig fast med meget ubehagelige, akutte smerter til følge. Hold dig derfor godt varm. Ved akutte smerter kan det hjælpe at sætte sig i et badekar med godt varmt vand. Nyresten, der er mindre end 5 mm i diameter, kan normalt selv passere gennem urinvejene, så man slipper af med dem. Større sten kan idag behandles uden operation på hospitalet vha. elektriske trykbølger fra en såkaldt stenknuser.
Der findes flere naturlige midler til at opløse nyresten. Et af dem, som Carsten Vagn-Hansen anbefaler, er at tage et frisk og rent råt æg, lægge det i et glas og hælde friskpresset citronsaft over til det dækker ægget. Det stilles køligt i 12 – 18 timer. Meget af æggeskallen opløses af citronsaften. Man skal så drikke citronsaften med den opløste æggeskal. Denne drik vil opløse nyrestenen, så den bliver til nyregrus, der kan passere ud gennem urinlederen. (Ægget kan bruges til madlavning som et normalt æg). Man kan gentage kuren med få dages mellemrum indtil stenen er helt opløst. Personer med tendens til stendannelse kan forebyggende tage denne kur regelmæssigt med ugers eller måneders mellemrum.
Der er også kosttilskud, der forebygger nyresten. Et af disse er urtetilskuddet “Resium”. Det indeholder dog konserveringsmiddel. Min personlige favorit mod nyresten er K2-vitamin. K2-vitamin bidrager til at regulere forkalkningsmekanismer således at forkalkning uønskede steder i kroppen undgås.
Referencer:
- Joseph Mercola
- Carsten Vagn-Hansen: “Nyresten”
- Alfred Vogel: “Den lille doktor”
- Nature: “Mechanisms and treatment of extraosseous calcification in chronic kidney disease”