Knogleskørhed

 

Knoglerne består hovedsageligt af calciumfosfat. Brusken i leddene indeholder overvejende grundstofferne silicium, svovl og brint.

Knogleskørhed skyldes inflamation og nedbrydning af knoglevævet, og medfører derfor stor risiko for knoglebrud. Hoftebrud og komplikationer i den forbindelse medfører at 20% dør indenfor et år efter bruddet. Det er derfor vigtigt for helbredet at bevære knoglemassen.

Menneskets knoglemasse øges i løbet af opvæksten og denne forøgelse fortsætter normalt til man er 30 – 35 år gammel. Derefter er der tendens til at knoglemassen reduceres. Denne reduktion kan hæmmes ved bl.a. at følge disse råd:

  • Dyrk motion. Lange gåture og styrketræning er godt. Megen løbetræning kan derimod være problematisk, da det kan forårsage små revner i knoglevævet.
  • Undgå rygning.
  • Undgå eller begræns alkoholindtagelse. Alkohol er en kraftig syredanner og nedbryder derfor knoglevæv.
  • Undgå eller begræns kaffedrikning. Kaffe er meget syredannende og nedbryder derfor også knoglevæv. En kop kaffe menes at fjerne 15 mg calcium fra kroppen. Hos nogen mennesker hæmmer koffein desuden optagelse af D-vitamin på celleniveau. Det tilrådes at drikke max. 2 kopper kaffe dagligt.
  • Begræns indtagelse af andre syredannende fødevarer som f.eks. sukker, hvidt mel, sure frugter og frugtjuice mm.
  • Spis mange grønne grøntsager i form af råkost. Disse indeholder meget kalk og andre vigtige mineraler. Mineraler forsvinder ud i kogevandet, hvis grøntsager koges.
  • Få basedannende kost. En kartoffelvandskur er god til udrensning af syre. Læs mere om basedannende kost og kartoffelvandskur under forebyggelse af kræft.
  • Undgå tandpasta med fluor. Fluor i tandpasta er som regel i form af natriumfluorid (sodium flouride), der kan svække knoglerne og øge risikoen for brud. Tandpasta uden fluor fås hos helseudsalg.dk eller du kan lave dit eget alternativ med en af disse opskrifter.

Læs mere om naturlig forebyggelse og behandling af knogleskørhed i bogen “Knogleskørhed – hvad kan vi selv gøre?” af Kirsten Magdavius.

For yderligere vejledning kan du få rådgivning hos en kostvejleder med kendskab til knogleskørhed. Hvis der ikke er en kostvejleder i nærheden af dig, så kan du henvende dig til knogleskørhed.com for telefonisk vejledning.