Knogleskørhed
Knoglerne består hovedsageligt af calciumfosfat. Brusken i leddene indeholder overvejende grundstofferne silicium, svovl og brint.
Knogleskørhed skyldes inflamation og nedbrydning af knoglevævet, og medfører derfor stor risiko for knoglebrud. Hoftebrud og komplikationer i den forbindelse medfører at 20% dør indenfor et år efter bruddet. Det er derfor vigtigt for helbredet at bevære knoglemassen.
Menneskets knoglemasse øges i løbet af opvæksten og denne forøgelse fortsætter normalt til man er 30 – 35 år gammel. Derefter er der tendens til at knoglemassen reduceres. Denne reduktion kan hæmmes ved bl.a. at følge disse råd:
- Dyrk motion. Lange gåture og styrketræning er godt. Megen løbetræning kan derimod være problematisk, da det kan forårsage små revner i knoglevævet.
- Undgå rygning.
- Undgå eller begræns alkoholindtagelse. Alkohol er en kraftig syredanner og nedbryder derfor knoglevæv.
- Begræns indtagelse af andre syredannende fødevarer som f.eks. sukker, hvidt mel, sure frugter og frugtjuice mm.
- Spis mange grønne grøntsager i form af råkost. Disse indeholder meget kalk og andre vigtige mineraler. Mineraler forsvinder ud i kogevandet, hvis grøntsager koges.
- Få basedannende kost. En kartoffelvandskur er god til udrensning af syre. Læs mere om basedannende kost og kartoffelvandskur under forebyggelse af kræft.
- Undgå tandpasta med fluor. Fluor i tandpasta er som regel i form af natriumfluorid (sodium flouride), der kan svække knoglerne og øge risikoen for brud. Tandpasta uden fluor fås i helsebutikker.
Læs mere om naturlig forebyggelse og behandling af knogleskørhed i bogen “Knogleskørhed – hvad kan vi selv gøre?” af Kirsten Magdavius.
For yderligere vejledning kan du få rådgivning hos en kostvejleder med kendskab til knogleskørhed. Hvis der ikke er en kostvejleder i nærheden af dig, så kan du henvende dig til knogleskørhed.com for telefonisk vejledning.