Den skudsikre diæt

 

Dave Asprey har udarbejdet nedenstående diagrammer, der viser vejen til et sundere kostvalg. Den anbefalde diæt, som han kalder “The Bulletproof Diet” (Den Skudsikre Diæt), har visse ligheder med den kost, som jæger-samler folk indtog tilbage i stenalderen. Fra tid til anden opdateres denne viden, og mere information tilføjes her på siden. Diagrammerne er baseret på data, som Dave Asprey har indsamlet fra over 1400 referencer om kost og sundhed.

Tak til Dave Asprey for tilladelse til oversætte og gengive hans diagrammer her. For yderligere information kan du besøge Dave Aspreys website bulletproofexec.com

 Anbefalet kaloriefordeling

Nedenstående cirkeldiagram viser Dave Aspreys anbefalede kaloriefordeling. Vær opmærksom på at fedtstoffer indeholder mange flere kalorier pr. vægtenhed end f.eks. frugt og grønt.

Bulletproof-cirkeldiagram

Der gives ikke nogen retningslinier for daglig indtagelse af kalorier. Så længe kosten består af sunde fødevarer, vil organismen afpasse kalorie-optagelse og energiforbrug, indtil optimal vægt er opnået.

proteiner-1

*Alle former for valleprotein skal være fremstillet uden varmebehandling for at være sunde. Valleprotein-isolat bør være CFM (cross-flow microfiltered). Personer med overfølsomhed for mælkeprodukter bør vælge isolat. Personligt foretrækker jeg rå risprotein som proteintilskud for at undgå problematikken ved mælkeprodukter. Valleproteinpulver, der ikke er varmebehandlet, er også svært eller umuligt at finde på det danske marked.

Olie-og-fedtstoffer-2

Flerumættede fedtstoffer oxiderer let ved opvarmning, hvilket fremmer oxidativ stress i kroppen. Svin, and, gås, kylling og kalkun indeholder relativt meget flerumættet fedtstof. Disse former for kød skal også gennemvarmes ved tilberedning. Derfor er oksekød og lammekød fra dyr på græs at foretrække.

Frugt-og-groent-3

Diagrammet viser bl.a. at svampe bør undgås. Der findes dog også svampe, der ikke er usunde som f.eks. maitake, shaga, shiitake m.fl.

Noedder-og-baelgplanter-4

Korn-5

Maelkeprodukter-6

Krydderier-og-smagsstoffer-7

Soedestoffer-og-sukker-8

*Den totale sukkerindtagelse bør ikke overstige 15 – 25 gram dagligt. Heraf bør indtagelse af fruktose være under 15 gram pr. dag.

**Stevia må for tiden ikke sælges som fødevare i Danmark. Kun udtræk i form af stevia-glycosider må sælges som fødevare.

Tilberedning-9

Grundprincipper om hvorfor dette virker

  • Sunde fedtstoffer, også de mættede, forårsager ikke hjertesygdom.
  • Kulhydrater forårsager hjertesygdom pga. deres virkning på insulin-hormonet. Jo lettere fordøjelige og jo mere raffinerede de er, og jo mere fruktose de indeholder, jo mere skader de dit helbred. De giver også næring til svampeinfektioner.
  • Sukker og majssirup med højt fruktoseindhold er særligt usunde, fordi de indeholder kombinationen af glukose, der hæver insulinnieauet, og fruktose, der skader leveren og ødelægger kropsvæv.
  • Stivelser og sukkerstoffer er den sandsynlige kostrelaterede årsag til kræft, alzheimers og dusinvis af andre degenerative sygdomme.
  • Fedme er ikke forårsaget af at spise for meget eller af for lidt motion. Det er en lidelse, der viser sig som for meget fedtoplagring forårsaget af hormoner, der påvirkes af diæten.
  • Indtagelse af ekstra kalorier gør dig ikke federe. Det gør derimod indtagelse af ekstra sukker.
  • Motion får dig ikke til at tabe overskydende fedt, det gør dig mere sulten. Flere muskler får dig kun til at tabe fedt, hvis dine diæt-følsomme hormoner fungerer.
  • Du bliver overvægtig, når der er en ubalance i den måde, hvorpå hormoner regulerer fedtvævet og fedt-stofskiftet. Du bliver fed, når mere fedt bliver lagret, end der mobiliseres og anvendes til brændstof. Du bliver slank, når du håndterer hormon-ubalancen.
  • Insulin er den primære regulator af fedtoplagring. Når insulin-niveauerne er høje, bliver du fed, fordi du lagrer ekstra kalorier. Når insulin-niveauet er lavt, forbruger du fedtstof fra dit væv som brændstof.
  • Kulhydrater gør dig fed ved at hæve insulinniveauet, gøre dig mere sulten og mindsker dit stofskifte og motionsniveau.
  • Kolesterol er en beskyttende respons til gift-påvirkning og et grundlag for hjerne- og hormondannelse. Et højt niveau af LDL-kolesterol vidner om giftstoffer i føden eller en kronisk infektion.

Dave Asprey

Oversættelse: Niels Christensen, Helsekonsulenten.dk