For højt blodtryk, naturlig forebyggelse

 

For højt blodtryk er desværre almindeligt forekommende, og symptombehandles ofte med blodtrykssænkende medicin, der desværre ikke er uden bivirkninger. Der findes over 100 præparater mod forhøjet blodtryk. 97% af de patienter, der indtager den slags medicin, oplever bivirkninger. Blandt bivirkningerne ved disse former for medicin er: Træthed, hovedpine, svimmelhed, natlige mareridt, depression, fordøjelsesbesvær, kvalme, opkastning og ødemer (væskeansamlinger i kropsvæv).

Hos omkring 85% af patienterne kan tilstanden heldigvis håndteres vha. forbedringer i livsstil. Her er nogle af de tiltag, man kan gøre for at få et normalt blodtryk uden medicin:

  • Undgå eller begræns kraftigt indtagelse af sukker og raffinerede kornprodukter. En diæt egnet for diabetikere er også god mod for højt blodtryk. Det anbefales at spise meget råkost. Animalske fødevarer skal helst kun koges. Stegning giver for høj temperatur og medfører dannelse af skadelige stoffer. Brug ikke mikrobølgeovn. Indtag rigeligt med sunde fedtstoffer fra f.eks. avocado, koldpresset olivenolie mm.
  • Undgå raffineret salt, der indeholder antiklumpningsmiddel. Raffineret salt indeholder kun mineralet natrium. Naturligt havsalt eller Himalayasalt kan bruges i stedet. Det er fri for tilsætningsstoffer og indeholder mange andre essentielle mineraler.
  • Dyrk motion regelmæssigt.
  • Begræns overvægt. Selv et moderat vægttab kan afhjælpe et for højt blodtryk. Ved at undgå junkfood er det vanskeligt at blive overvægtig.
  • Begræns stress. Stress er en ikke uvæsentlig faktor i forbindelse med for højt blodtryk.
  • Kom udenfor og få tilstrækkeligt med sollys på huden. Sollys får huden til at danne naturligt D-vitamin, hvilket er en vital proces. Brug derfor ikke solbeskyttende lotion med mindre det er nødvendigt for at undgå solskoldning. I Danmark er der ikke så tit behov for solbeskyttende lotion, slet ikke i vinterhalvåret. Det har vist sig at jo tættere man bor på ækvator, jo lavere er risikoen for højt blodtryk. Det har også vist sig, at blodtrykket er højere om vinteren, hvor man får mindre sol.

Kilde: Dr. Mercolas nyhedsbrev af 15. december 2009 og “Den lille doktor” af A. Vogel.

NB: Ovenstående skal ikke tolkes som en opfordring til at droppe blodtrykssænkende medicin uden samråd med din læge.