May 222014
 

Nye varer

Dulse tang: Denne eftertragtede tang kan vi nu efter lang tids pause igen tilbyde i certificeret økologisk kvalitet. Oprindelsesland: Frankrig

Naturlig homøopatisk hjælp til allergi: Nyt hæfte fra Foreningen Alma om anvendelse af homøopatiske præparater og andre gode råd i forbindelse med forskellige former for allergi, astma, eksem, fødevareintolerence mm.

Det Mælkefri Køkken: Ny bog af Karina Villumsen om hvordan man laver noget der ligner og smager i retning af mælk, ost, yoghurt, flødeskum, flødeis og meget andet uden brug af mælkeprodukter. Bogen henvender sig især til personer, der ikke tolererer mælkesukker (laktose) eller mælkeprotein.

Plantforce risprotein er rå risprotein-pulver fremstillet af spirede ris uden varmebehandling. Det er produceret i Danmark. Du kan få det i ren form eller med kakao.

 

Afstemning: Skal nogen have patent på dine fødevarer?

Når jeg er tidligt ude med dette nyhedsbrev skyldes det afstemningen på søndag om hvorvidt Danmark skal tilslutte sig den fælles EU-patentdomstol.

I dag har EU en fælles patentmyndighed, der kan godkende patenter, som derpå kan godkendes eller forkastes af de enkelte EU-lande i overensstemmelse med hvert lands lovgivning.

I Danmark kan gener og software ikke patenteres, så patenter på disse afvises her, men EUs patentmyndighed har i adskillige tilfælde godkendt patenter på gener og software, bl.a. grøntsager med sygdomsresistens, software til stavekontrol og meget andet. Dette er sket på trods af, at det stider mod EU-lovgivning vedr. patenter. Men fordi sådanne patenter er ugyldige i Danmark, så kan vi tage frø fra vore grøntsager og så dem næste år uden risiko for at et frø-firma har patenteret grøntsagen og slæber os i retten, og softwareudviklere kan lave programmer med masser af nyttige funktioner uden at komme i klemme.

Jeg har et mindre økologisk landbrug, og bruger mit eget korn som såkorn på en væsentlig del af arealet. Jeg ønsker at bevare retten til at så mit eget korn til næste år frem for at købe dyrt, patenteret såkorn. Vil du også bevare retten til at lægge dine egne kartofler til næste år frem for dyre, patenterede kartofler? Så anbefaler jeg at stemme “Nej” til den fælles-europæiske patentdomstol på søndag. Hvis det bliver et “ja” til den fælleseuropæiske patentdomstol, så sættes den danske patentlovgivning ud af kraft, og der åbnes op for, at et utal af naturlige såvel som unaturlige fødevarer patenteres, og hindrer dig i at være selvforsynende med f.eks. grøntsager. Fødevarer kan forventes at blive væsentlig dyrere, når frøfirmaer skal udnytte deres patenter.

I USA og Canada, hvor det er muligt at patentere gener, er der landmænd, der har fået bl.a. raps forurenet med fremmede, patenterede gener ved bestøvning fra omkringliggende gen-modificere rapsmarker. Disse landmænd har så høstet raps, hvor frøene nu bar de fremmede gener. Kemifirmaet (Monsanto), der havde patent på de fremmede gener, har derefter sagsøgt landmændene for at udnytte deres patenterede gener, som er blæst med vinden ind over markerne.

Genmodificerede afgrøder er blevet meget udbredt i USA og Canada, for det er vanskeligt at undgå dem, når GM-pollen blæser med vinden over store afstande og forurener naturlige planter med kunstige gener.

Muligheden for at tage patent på gener, software og andre ting i USA har endvidere medført, at der anvendes enorme resourcer på retssager mellem firmaer, der sagsøger hinanden for at krænke hinandens patenter. Men hvis en af parterne synes at rettens afgørelse er urimelig, så er der i det mindste mulighed for at anke til en højere retsinstans. Men EUs nye patentdomstol bliver øverste myndighed på patentområdet uden mulighed for at anke, hvis en afgørelse er urimelig.

Hvis du vil undgå noget, der kan blive endnu værre end amerikanske tilstande, i Danmark, så anbefaler jeg at stemme “Nej” på søndag. Store lande som Italien og Spanien har allerede besluttet ikke at være med i den fælles EU-patentdomstol.

Bo Richard fra Fredsvagten var i Radio Frihed tidligere på måneden, hvor han fortalte mere om hvad et fælles EU-patent kan medføre. Du kan høre interviewet online på Radio Frihed.

Spred gerne ovenstående budskab til så mange som muligt, så vi kan hindre dansk deltagelse i den fælles EU-patentdomstol.

 

GMO-foder medfører inflammation i fordøjelsessystemet

En videnskabelig undersøgelse af 168 grise, der blev fodret med majs og soja, viste, at dem der fik genmodificeret majs og soja, havde 2,6 gange mere inflammation (betændelseslignende tilstand med akut rødme og varme) i mavesækken sammenlignet med dem, der fik naturlig majs og soja. Værst ramt var han-grisene, der havde 4 gange mere inflammation. Der blev også observeret tyndere tarmvægge og til tider dødelige tarmblødninger hos GMO-fodrede grise. Forfatterne bag undersøgelsen er Judy Carman og Howard Vlieger.

Denne undersøgelse er den anden af kun to uafhængige videnskabelige undersøgelser af langtidsvirkninger af GMO-afgrøder anvendt til dyrefoder. Den første langtidsundersøgelse blev udført på rotter, og var ledet af den franske forsker Gilles-Eric Séralini. Hans undersøgelse viste, at GMO-foder og glyphosat (aktivstof i Roundup) var særdeles skadeligt for rotterne, der i stort antal fik kræft og andre lidelser. Uafhængige undersøgelser vanskeliggøres af, at firmaerne, der har patent på de genmodificerede afgrøder, normalt ikke tillader, at disse afgrøder anvendes til uafhængig forskning.

Kilde: Judy Carman

Denne nye undersøgelse med grise kan derfor få stor betydning i bestræbelsen på at udfase brugen af GMOer. Grises fordøjelsessystem ligner nemlig menneskets fordøjelsessystem meget. Der er læger, der har succes med at helbrede patienter med mave-tarm-sygdomme ved at ordinere en GMO-fri kost.

Professor Don Huber har i et nyligt interview forklaret, at påståede gavnlige virkninger af GMOer ikke eksisterer. GMOer giver ikke højere udbytte, og de er ikke mere næringsrige, tværtimod. At skabe planter med højere udbytte og næringsværdi med GMO-teknologi er ikke engang på tegnebrættet, fordi den eksisterende viden på dette meget komplicerede område slet ikke muliggør dette. Hvad man har opnået med teknologien er først og fremmest planter, der tolererer ukrudtsmidlet Roundup med aktivstoffet glyphosat. Denne gift er derfor nu verdens mest solgte ukrudtsmiddel. I USA har man fundet glyphosat i regnvand i koncentrationer, der var 100 gange højere end hvad visse vitale tarmbakterier kan tåle. Dette menes at være en af årsagerne til, at bestanden af bier er faldet kraftigt. Bier kan ikke overleve uden to bestemte typer af bakterier i deres fordøjelsessystem, der sikrer optagelsen af vitale næringsstoffer. Når disse vitale bakterier dræbes af glyphosat, dør bierne af underernæring.

Der er også målt skadeligt høje koncentrationer af glyphosat i modermælk hos nogle kvinder. Det skader immunforsvaret hos barnet, der drikker denne mælk, eftersom vitale tarmbakterier dræbes, medens visse skadelige mikroorganismer får bedre mulighed for at overleve. Glyphosat menes også at være en medvirkende årsag til den kraftige stigning i autisme, som er forekommet i de seneste årtier.

Kilde: Don Huber

Det må derfor anbefales at undgå GMOer i føden. Det gælder også mælk, kød og æg fra dyr fodret med GMOer. Landmand Ib Borup Pedersen fra Pilegaarden i Hvidsten har fået analyseret prøver af konventionel mælk, æg mm., hvor der blev fundet glyphosat. De  fleste ikke-økologiske køer, grise og høns i Danmark får nemlig genmodificeret glyphosat-holdig soja.

Jeg regner med at have mere information om glyphosat i almindelige fødevarer i næste nyhedsbrev.

 

Sammenhæng mellem fødevarer og depression

Stress, depression og andre psykiske problemer kan forværres af den forkerte kost. De fødevarer, som man især bør begrænse eller undgå, er:

  • raffineret sukker
  • gluten (findes især i hvede, der er fremavlet til at have et højt glutenindhold)
  • kunstige tilsætningsstoffer såsom smagsforstærker, aspartam, farvestof, aroma, transfedt mm.

Omvendt kan de rette fødevarer være med til at afhjælpe psykiske problemer. Noget af det bedste er rå, fermenterede grøntsager, der er særdeles rige på de nyttige tarmbakterier, som omdanner føden til forskellige vitale næringsstoffer.

Kilde: Dr. Mercolas nyhedsbrev af 15. maj 2014

Du kan finde opskrifter på fermenterede grøntsager, som f.eks. surkål, på nettet og i bogen 42 grader raw. Hvis du vil fermentere grøntsager, så brug altid friske, rå, økologiske grøntsager.

 

Godt nyt: Fald i aspartam-forbrug

Nok det mest udskældte af de kunstige sødemidler er aspartam, der anvendes i de fleste “light”-drikkevarer. Det er stærkt kræftfremkaldende, kan forårsage hjerte-kar-sygdomme, medvirke til psykiske lidelser og har et utal af andre alvorlige bivirkninger.

Det ser ud til at den brede befolkning er ved at erkende faren ved aspartam, for i USA er salget af Diet Coke og Diet Pepsi faldet med hele 7% i 2013. Der er også et fald i salget af andre aspartam-sødede drikkevarer.

Kilde: Dr. Mercolas nyhedsbrev af 16. april 2014

Dette er godt nyt og indikerer øget bevidsthed om hvor skadelige disse kunstige sødemidler er.

  One Response to “Skal nogen have patent på dine fødevarer?”

  1. Kære Nils.
    Jeg har allerede stemt nej til patentdomstolen.Det er et godt nyhedsbrev for mange ved faktisk ikke de konsekvenser det kan have for os forbrugere.

    Venlig hilsen Sanne.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)