Essenernes Fredsevangelium

 

Essenerne var en jødisk religiøs gruppe, der levede på Jesu tid. Mange mener, at Jesus var essener. I Vatikanets bibliotek blev et dokument fundet kaldet “Essenernes Fredsevangelium”, hvor Jesus bl.a. fortæller essenerne, hvordan de skal spise for at holde sig raske. Herunder er et uddrag fra Essenernes Fredsevangelium, der omhandler kost:

…Og Jesus fortsatte: “Gud beordrede jeres forfædre: ‘Du må ikke slå ihjel.’ Men deres hjerter var hærdet, og de dræbte. Så ønskede Moses, at de i det mindste ikke skulle dræbe mennesker, og han tillod dem at dræbe dyr. Og derpå blev jeres forfædres hjerter hærdet endnu mere, og de dræbte både mennesker og dyr. Men jeg siger til jer: Dræb hverken mennesker eller dyr, heller ikke den føde, som i tager i munden. For hvis i spiser levende føde, vil denne føde gøre jer mere livlige; men hvis i dræber jeres mad, vil den døde mad også dræbe jer. For liv kommer kun fra liv, og død kommer altid fra død. For alt hvad der dræber jeres fødevarer, dræber også jeres kroppe. Og alt hvad der dræber jeres kroppe, dræber også jeres sjæle. Og jeres kroppe bliver hvad jeres fødevarer er, ligesom jeres ånder ligeledes bliver hvad jeres tanker er. Derfor, spis ikke noget som ild eller frost eller vand har ødelagt. For brændte, frosne og rådne fødevarer vil også få jeres kroppe til at brænde, fryse og rådne…

…”For sandelig siger jeg jer, lev kun ved livets ild, og tilbered ikke jeres fødevarer med dødens ild, som dræber jeres fødevarer, jeres kroppe og også jeres sjæle.”

“Herre, hvor er livets ild?” spurgte nogen af dem.

“I jer, i jeres blod, og i jeres kroppe.”

“Og dødens ild?” spurgte andre.

“Det er den ild, der blusser udenfor jeres krop, som er varmere end jeres blod. Med dødens ild tilbereder i jeres fødevarer i jeres hjem og på jeres marker. Sandelig siger jeg jer, det er den samme ild, som ødelægger jeres fødevarer og jeres kroppe, ligesom ondskabens ild, som hærger jeres tanker, hærger jeres ånder. For din krop er hvad du spiser, og din ånd er hvad du tænker. Spis derfor intet, som en stærkere ild end livets ild har dræbt. Hvorfor, tilbered og spis alle frugterne fra træerne, og alle græsserne fra markerne, og al mælk fra dyrene, der er godt for indtagelse. For alle disse er næret og modnet ved livets ild; alle er de gaven fra Moder Jords engle. Men spis intet, som kun dødens ild giver smag, for noget sådant er fra Satan.”

“Hvordan skal vi bage vores daglige brød uden ild, herre?” Jesus svarede: “Lad Guds engle tilberede jeres brød. Gør hveden våd, så vandets engel kan komme ind i den. Stil den derpå i luften, så luftens engel kan omfavne den. Og lad den stå fra morgen til aften i solen, så solens engel kan stige ned på den. Og velsignelsen fra de tre engle vil snart få livets kim til at spire i jeres hvede. Knus derpå jeres hvede og lav tynde vafler ligesom jeres forfædre gjorde, da de forlod Egypten, trældommens hus. Stil dem tilbage under solen fra solopgang, og når solen står højest på himlen, vend dem da om på den anden side, således at de også der må blive omfavnet af solens engel. Lad dem stå der indtil solnedgang. For solens ild giver liv til hveden, til brødet og til kroppen. Men dødens ild dræber hveden, brødet og kroppen. Og de levende engle fra den levende Gud tjener kun levende mennesker. For Gud er det levendes Gud, og ikke det dødes Gud.

“Så spis altid fra Guds bord: Træets frugter, frøene og græsserne fra marken, mælken fra dyrene og honningen fra bierne…

…”Spis derfor hele jeres liv ved Moder Jords bord, og du vil aldrig se mangel. Og når du spiser ved hendes bord, så spis alting ligesom det er fundet ved Moder Jords bord. Opvarm ikke, bland heller ikke alting sammen, for at undgå at jeres indvolde bliver som dampende sumpe. For sandelig siger jeg jer, dette er afskyeligt i Herrens øjne.

“Og vær ikke som den grådige tjener, som altid spiste op af andres mad ved sin herres bord. Og han fortærede alting selv og blandede det hele sammen i hans grådighed. Og hans herre så det, blev vred på ham og drev ham fra bordet. Og da alle var færdige med deres måltid, blandede herren alt hvad der var tilbage på bordet sammen og tilkaldte den grådige tjener og sagde: ‘Tag og spis alt dette sammen med grisene, for din plads er hos dem, og ikke ved mit bord.’…

…”Og når du spiser, spis aldrig til du er fyldt op….lev med din ånd, og modstå kroppens ønsker. Og jeres faste er altid glædelig i Guds engles øjne. Så vær opmærksom på hvor meget i har spist når jeres krop er mættet, og spis altid en trediedel mindre end det.”

Ovenstående uddrag fra Essenernes Fredsevangelium er oversat af Niels Christensen

Se forslag til opskrift på essenerbrød på helseopskrifter.dk